I 2023 besvarte Oslos frivillige 39269 henvendelse. Av disse var 5010 samtaler på chat. Chat er den tjenesten som brukes mest av unge, 10-30 år.
Foto: Torstein Ihle/Kirkens Bymisjon/Kirkens SOS
Ungdommene som kontakter oss på chat har store utfordringer, og de problemområdene vi møter oftest er 1) selvmord 2) psykiske helseutfordringer 3) ensomhet, 4) selvskading 5) relasjonsproblemer 5) angst/depresjon.
Chat er tjenesten med høyest andel med selvmordstanker. I 2023 handlet 47,7% av samtalene om selvmord. Pågangen er større enn vi kan besvare, og totalt besvarte Kirkens SOS kun 56% av alle registrerte henvendelser i 2023. For å nå nullvisjonen i regjeringens handlingsplan for å forebygge selvmord må flere få god kompetanse på hvordan vi skal møte ungdom i en sårbar situasjon. Vi erfarer at vår chat er et lavterskeltilbud som treffer ungdom både i form og plattform.
1) Rekruttering
- Vi vil lage en rekrutteringskampanje for å få flere på chat.
2) Trygg onboarding med mentorordning
De som vil bli frivillige i Kirkens SOS må søke, intervjues og delta på et 40-timers opplæringskurs. Underveis i kurset har de to prøvevakter med en erfaren fadder. Vi ser at vi mister en del frivillige etter ca 1 år, og ønsker derfor å utvikle en «mentorordning», altså en forlengelse av fadderordningen for å gi økt trygghet slik at de blir værende lenger.
3) Opplæring
Frivillige på chat etterlyser mer målgruppespesifikk informasjon/opplæring.
Vi vil utvikle godt, pedagogisk visuelt innhold om etterspurte tema. Vi ønsker å utvikle en plattform som enkelt kan oppdatere og videreutvikles etter behov. En løsning vi vil se nærmere på er en plattform for e-læringskurs, som på en enkel måte kan inngå som moduler i vårt øvrige opplæringssystem.
4) Vaktrom
Chatterne trenger gode fysiske forhold på vakt, som både gir rom for samarbeid og ro ved behov. Vi trenger justerbare stoler, skjermer, tastatur og enkel lydskjerming ved behov for ro ved ekstra alvorlige samtaler.
Støtte: 750.000
Prosjektperiode: 2024 - 2025
Mer om prosjektet kirkens-sos.no