I norsk skole øker skolefraværet og skolefrafallet, og det er en sterk økning i elever som trenger individuell tilrettelegging. En betydelig del av skolens mandat er å møte disse utfordringene. Filmen tar publikum med inn på Norges største videregående skole, og gir et innblikk i hverdagen til «laget rundt eleven».
Foto: Lars Erlend Tubaas Øymo
Vi følger de voksne som jobber for å tilrettelegge, og gjennom dem møter vi elever som ikke klarer et helt vanlig A4 løp. Som en stor skole møter de ansatte her alle typer utfordringer i sin elevgruppe; lærevansker, ulike diagnoser, psykisk og fysisk uhelse, adferd, ufrivillig skolefravær, strev med identitet, vanskelige hjemmeforhold, fattigdom og traumer.
Mest av alt møter de ungdom som ønsker å få det til, og som vil være som alle andre.
Filmen vil vises nasjonalt gjennom kinodistribusjon og det vil settes opp spesialvisninger nasjonalt for ansatte i skolen og deres tverrfaglige samarbeidspartnere. I tillegg vil filmen ha skolevisninger for elever i 9-10. klasse og elever på videregående skole.
Det utvikles et endringsprosjekt i samarbeid med filmen som setter søkelys på gode møter med eleven og tverrfaglig samarbeid. Målgruppen til endringsprosjektet vil være de ansatte på norske skoler og de tverrfaglig teamene som utgjør laget rundt elevene i Norge.
Vi har stor tro på dokumentarfilmens kraft til å åpne opp for samtaler, refleksjon over egen praksis og fagutveksling innenfor et område som stadig er i endring, og som angår oss alle.
I debatten om hvordan skolen er og hvordan den bør være ønsker vi å løfte frem stemmene til de som kjenner den best. Ungdommen og de voksne som jobber der.
Filmen regisseres av Tone Grøttjord-Glenne.
Produksjon av Sant og Usant.
Støtte: 400.000
Prosjektperiode: 2024 – 2026
Mer om prosjektet mentalhelseungdom.no