Urbant Verksted

Måling av sosial effekt

Urbant Verksted, i samarbeid med EffektLAB, søker støtte til prosjektet «Urban Framtid». Dette prosjektet er laget for å måle den sosiale effekten av tiltakene Urbant Verksted skal levere i samarbeid med et NAV prosjekt rettet mot de mest utsatte ungdommene fra bydel Søndre Nordstrand, et område som har opplevd utfordringer knyttet til sosial inkludering og utenforskap.

Det påpekes at prosjektet “Urban Framtid” er et eget frittstående prosjekt som omhandler måling av sosial effekt, det er ikke en del av NAV sitt prosjekt direkte. Videre skal målingene fra “Urbant Framtid” brukes for å styrke både NAV og Urbant Verksted sine fremtidige tiltak og prosjekter.

Målsetting og Bakgrunn:
Urban Verksted tar sikte på å tilby ungdom et alternativ til tradisjonelle læringsveier ved å benytte kunst og kreativitet som verktøy for læring, ferdighetsbygging og personlig utvikling. Vi oppnår gode resultater med vår metodikk som har særlig fokus på ung-til-ung formidling, brobygging, progresjonsbasert tilnærming og ungdomsmedvirkning. I år har Arbeids- og velferdsdirektoratet invitert tolv utvalgte NAV-kontorer til å søke om tilskudd til utvikling av samarbeid med frivillige organisasjoner og sosiale entreprenører for å forebygge utenforskap og sosial ekskludering. Søndre Nordstrand er blant NAV-kontorene som fikk støtte, og de ønsker å engasjere Urbant Verksted for å tilby en rekke aktiviteter som kombinerer kunstneriske uttrykksformer med ferdighetsbygging og selvutvikling. Det inkluderer workshops i alt fra graffiti og digital kunst til entreprenørskapskurs.

Vi i Urbant verksted har gjennom Impact Startup våren 2024 jobbet med å (be)vise vår Impact, det vil si, hvilken endring og effekt våre tjenester gir for de unge. Å måle sosial effekt, herunder å gjennomføre gode og profesjonelle målinger som kan verifiseres jevnlig og kommuniseres til beslutningstakere, er nytt arbeid for alle, også for vår samarbeidspartner NAV. Selv om NAV-prosjektet har tilgang til en rekke ressurser og fagpersoner, mangler vi en viktig brikke for å kunne måle og verifisere effekten tiltakene har på målgruppen. Målet med prosjektet “Urban Framtid” er derfor å dokumentere de faktiske endringene deltakerne opplever. Videre vil vi kunne bruke resultatene fra målingen i samarbeid med kommuner slik at flere ungdommer kan få nytte av våre tiltak.

Effektmåling og Evaluering:
En sentral komponent i prosjektet er systematisk effektmåling. Denne jobben innebærer regelmessige evalueringer av deltakernes fremgang, med særlig fokus på psykisk helse, sosial integrasjon, selvfølelse, tro på egen fremtid og overgang til arbeidslivet m. mer. Dette vil bli utført av vår samarbeidspartner Effektlab, som er et selskap (under stiftelse) med erfarne folk fra Impact økosystemet i Norge på eier- og tjenestesiden. Hensikten er å dokumentere NAV-prosjektets positive påvirkning og dets potensiale for skalering.

Betydning og Langsiktige Mål:
«Urban Framtid» samsvarer med Stiftelsen Kaare Bergs mål om å gi forutsigbar og langsiktig støtte til tiltak som adresserer utenforskap og fremmer psykisk helse. Gjennom «Urban Framtid» håper vi å dokumentere hvordan kreativ pedagogikk kan spille en viktig rolle i å forme et mer inkluderende samfunn, spesielt for ungdom som står på kanten av utenforskap. Lykkes vi med å vise våre impact kan våre tjenester utvikles inn i markedet for offentlig anskaffelser.

Les mer om Urbant Verksted og Effektlab

Foto: Reyzpek

Foto: Reyzpek

Støtte: 250.000
Prosjektperiode: 2024 – 2026
Mer om prosjektet urbantverksted.no

Flere prosjekter
Foto: Catharina Heide Amundsen
Leve – Landsforeningen for etterlatte ved selvmord

Unge Leve